Gerçek bal diye yediğiniz şoke edecek! 50 TL’ye reçel yok

admin

Bal üretiminin başladığı Mersin’de arıcılar, glikoz ve aromatik maddelerle üretilen ürünlere dikkat çekti.

Türkiye’nin birçok alanda üretim merkezi olan Mersin’de arıcılar bal üretimi için kovanlarını doğaya çıkarırken, üretime geçen arıcılar hasada hazırlanıyor.

Hasat öncesinde uyarıda bulunan arıcılar, bal adı altında bazı marketlerde ucuza satılan ürünlerin glikozla yapay olarak yapıldığını ifade ederek vatandaşları bilgilendirdi.

Mesleklerinin kanaya yarası haline gelen duruma dair Mersin Arıcılar Birliği Başkanı Adem Kurt, “Ne yazık ki biz raflarda 850 gram ile 1 kilogram arasında bal adı altında ürünler 49-50 TL’ye satıldığını görüyoruz. Bunların bal ile hiç bir alakası yoktur. Bu sene balın üreticiye maliyeti 200 TL’nin altında değil” diye konuştu.

Sahada aralıksız olarak üretim faaliyetlerine devam ettiklerini belirten Mersin Arıcılar Birliği Başkanı Adem Kurt, bu sene sezondan da umutlu olduklarını söyledi.

Başkan Kurt, üretim şevklerini kıran bal adı altında glikoz ile üretilen ürünler olduğu konusunda uyarıda bulundu. Kurt, gelecekte bu durumun mesleklerinin önüne geçebileceğini ve arıcılığın yok olmasıyla karşı karşıya kalınabileceğini vurguladı.

Raflarda bal adı altında satılan arıcılık ve balla hiç alakası olmayan ürünler olduğunu belirten Kurt, “Bunlar tamamen hiç bir arı görmeden fabrika ortamında glikoz olarak tabir ettiğimiz ürünlerin içine aromatik madde konularak yapay olarak elde ediliyor. Hiç bir şekilde arıyla alakası yoktur. Bununla ilgili bakanlığımız önlemler almaya çalışıyor ama yeterli değil. Biraz daha acil ve caydırıcı cezaların olduğu bir döneme geçilmesi gerekiyor. Bunlar hem arıcılığı tehdit ediyor hem de tüketicinin sağlığıyla oynuyor” açıklamasında bulundu.

Kurt, sadece balın kavanoza dolum maliyetinin 25-30 TL aralığında olduğuna dikkat çekerek, “Ne yazık ki biz raflarda 850 gram ile 1 kilogram arasında bal adı altında ürünler 49-50 TL’ye satıldığını görüyoruz. Bunların bal ile hiç bir alakası yoktur. Biz 2023 yılında balın toptan maliyetini çıkardık. O tarihte 125-130 TL bandında bir üretim maliyeti çıkarmıştık. Bu sene 1 kilogram balın üreticiye maliyeti 200 TL’den aşağı değildir. Piyasada 300 TL altında satılıyorsa bunun gerçek balla hiç bir alakası yoktur.

Tüketicilerimize tavsiyemiz gerçek bal alacaklarsa mutlaka üretici birlikleri ve üreticiler üzerinden ulaşmalarını tavsiye ederim. Aldıkları ürünün nereden geldiğini kesinlikle araştırmaları lazım. Bir çok bal adı altına marka oluşturulmuş, ambalaj yapmış ve bunu marketler üzerinden satış yapan isimler mevcut. Bunların bir çoğu bal değildir, bu da sektörümüzün kanayan yarasıdır” dedi.

Yorum yapın